Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Μια ιστορία για την Ιβάνα

 Φτάνοντας στο Κομπάνι τον Νοέμβρη του '15 είδα τη φωτογραφία μνήμης μιας κοπέλας που δεν ήταν σίγουρα Σύρια. Ρώτησα τον σύντροφο Πόλεμο (Σαβάς) για το ποια ήταν. Τουρκοκουρδος στην καταγωγή αυτός, που ζουσε στην Ελβετία. 



Μου την περιέγραψε ως την πρώτη διεθνή γυναίκα που έπεσε μαχόμενη το Ισλαμικό Κράτος. 


Επίσης μου είπε και μια ιστορία γι'αυτην. Την είχε ζήσει πριν μήνες όταν είχε πρωτοπάει στη Ροζάβα. Είχε κολλήσει κι εκείνος, όπως ήταν φυσικο, το μικρόβιο της Ελευθερίας. 


Ενώ βρίσκονταν στο μέτωπο, η θέση των συντρόφων γινόταν όλο και πιο άσχημη με τους φασίστες να πιέζουν. Εκείνοι βρίσκονταν σε χαράκωμα περίπου ένα μέτρο βαθύ, οπότε έπρεπε σκυμμένοι να περπατήσουν κοντά δυο χιλιόμετρα και παράλληλα να έχουν τα καλάσνικοφ στραμμένα στον ουρανό αν γινόταν έφοδος. 


Η Γερμανίδα συντρόφισσα, όντας η λιγότερο ταχύς και αυτή που τελείωνε παντα τελευταία τις ασκήσεις και την εκπαίδευσή της στο ταμπούρι, μου περιέγραφε ο σύντροφος Πόλεμος με ενα χαμόγελο από αφτί σε αφτί, περπάτησε σκυμμένη τα χιλιόμετρα, εφτασε στο τέρμα, στήθηκε να καλύψει τους συντρόφους που ακόμα έρχονταν και στο τέλος τους τόνωνε και ηθικά για την θέση που είχαν μόλις αναγκαστεί να εγκαταλείψουν. 


Θα μαρτυρούσε λίγες βδομάδες μετά, πατώντας νάρκη. Πολέμησε και έπεσε με πίστη για να περασει στην ιστορία ως μια μαχήτρια της Ελευθερίας. 

Ήταν η Ιβάνα Χόφφμαν!

Μάρτυρας Αθάνατη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου