Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Στον 20χρονο Βρετανό ήρωα, Ράιαν Λοκ

Η προτελευταία μέρα του στην Βρετανία. Γάμος στο Χάμπσαϊρ.
Χτύπησε το τηλέφωνο. Του είπαν ότι κάπου στο Χάμπσαϊρ θα γίνει ένας γάμος και ως ψήστης θα μπορούσε να βγάλει ένα μεροκάματο. Αμέσως γύρισε και το είπε στον πατέρα του. Του είπε πως ήταν μια ευκαιρία για λίγα παραπάνω χρήματα πριν το ταξίδι διακοπών του.

Την επόμενη μέρα, ήδη έτοιμος για τις διακοπές που είχε προαναγγείλει για την Τουρκία, φεύγει.

Ο προορισμός του όμως θα ήταν διαφορετικός από ότι είχε ανακοινώσει στους γονείς του. Ο Ράιαν Λοκ, είχε επικοινωνήσει ήδη με τις δυνάμεις του YPG, και ταξιδεύοντας μέσω Βόρειου Ιράκ έφτασε στη Ροζάβα.

Σύντομα, παρέα με τον Μάικλ Ίσραελ και τον Άντον Νέσεκ, ο εικασάχρονος Βρετανός, οδηγούμενος από τις δυνάμεις του SDF φύλαγε την έξοδο της πρόσφατα απελευθερωμένης πόλης Μάνμπιτς. Εκεί ένα Τούρκικο αεροβομβαρδιστικό θα εξαπολύσει επίθεση κατά της άτυπης συνοριογραμμής στερώντας του τους δυο συντρόφους του, με τον ίδιο να τραυματίζεται ελαφρά στο κεφάλι.


Τα τραύματα στο κεφάλι του Ράιαν Λοκ από την επίθεση Τούρκικου αερομαχητικού
που στέρησε τη ζωή των Μάικλ Ίζραελ και Αντον Νέσεκ.

Διακομίζεται στο νοσοκομείο του Κομπάνε όπου σύντομα παίρνει εξιτήριο και πλαισιώνει το μέτωπο προς την πρωτεύουσα του Ισλαμικού κράτους, Αρ Ράκκα.
Σε μια μάχη, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, ο Ράιαν μένει τελευταίος με τους συμμορίτες Ισλαμιστές να περικυκλώνουν το χώρο. Τότε ήταν, που ο θαρραλέος 20χρονος έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και έδωσε τέλος στη ζωή του.

Μια πράξη που έσωσε τον Ράιαν από το να αποτελέσει έναν ακόμη πρωταγωνιστή στα φρικιαστικά προπαγανδιστικά βίντεο των φανατικών Ισλαμιστών, με αποκεφαλισμούς, κάψιμο ζωντανών και λοιπές αρρωστημένες πρακτικές δολοφονίας.




Ο Ράιαν σε φωτογραφία με το όπλο του


Είκοσι χρονών, χωρίς να σκεφτεί τη ζωή του, στερούμενος ότι η ηλικία του είχε να του προσφέρει, έχοντας χάσει τους δυο πιο κοντινούς του συντρόφους, για την ελευθερία και την ισότητα κάποιων ανθρώπων που καθόλου δε γνώριζε, αλλά παρακινούμενος από τις αμετάβλητες αξίες του, έπεσε ηρωικά στο πιο δίκαιο πεδίο μάχης του αιώνα μας.

ŞEHİD NAMIRIN
Άρης Α.Μ.
5.2.2017

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

"Οι γυναίκες στον αγώνα" α. Αρίν Μιρκάν

Αρίν Μιρκάν (Ντιλάρ Γκεντζεμίς)
Κανείς δε θα μάθει την ηλικία της. Κανείς δε θα μάθει αν ήταν όντως μητέρα δυο παιδιών. Κανείς δε θα μάθει πόσο χαρούμενη θα ήταν η Ντιλάρ Γκεντζεμίς βλέποντας το Κομπάνε απελευθερωμένο και τους κατοίκους της να χτίζουν πάλι τη ζωή τους. Όλοι όμως όσοι την έζησαν ή την έμαθαν μετά τον θάνατό της, η ιστορία της τους έμαθε όσα κανείς άλλος δεν θα μπορούσε ποτέ να τους μάθει.

Θα ήθελα να ξέρω ώστε να γράψω πολλά για την συντρόφισσα Αρίν Μιρκάν (Ντιλάρ Γκεντζεμίς το πραγματικό της όνομα). Να παρουσιάσω τη παιδική της ηλικία, το πως μεγάλωσε, να περιγράψω το χωριό της, τους γονείς της, μια μέρα από την καθημερινότητά της στο σχολείο, φωτογραφίες και άλλα πολλά. Όμως ελάχιστα υπάρχουν..
 

Η Αρίν Μιρκάν, η ηρωίδα!

Το Ισλαμικό Κράτος πολιορκούσε το Κομπάνε από τις 16 Σεπτέμβρη του 2014. Στις 5 Οκτώβρη παρέλαυνε νοτιοανατολικά της πόλης, όπου θα επιχειρούνταν η είσοδος σε αυτή για πρώτη φορά. Αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, βιασμοί, χρήση των πτωμάτων των Κούρδων μαχητών ως αναχώματα ήταν αυτά που είχαν μείνει πίσω στα εκατοντάδες χωριά που είχαν καταλάβει στο πέρασμά τους.

Στο νοτιοανατολικό πέρασμα της πόλης, ο λόφος Μιστανούρ φυλασσόταν από μια ολιγομελή ομάδα των γυναικείων μονάδων αυτοπροστασίας (YPJ). Μη διασταυρωμένες πληροφορίες μιλούν για τρεις γυναίκες. Η μια εκ των οποίων, ήταν η Αρίν Μιρκάν!

Οι Κούρδοι μάχονταν μόνο με καλάσνικοφ ή άλλα υποτυπώδη πολεμικά όπλα, ή ακόμα χειρότερα όπως φαίνεται από διάφορα βίντεο, με πέτρες(!) ενάντια στα τανκς των φανατικών Ισλαμιστών.
Οι συντρόφισσες άρχισαν να χάνουν, όπως ήταν φυσικό τις θέσεις τους, με τελική απόφαση να υποχωρήσουν.

Η Αρίν αποφάσισε να μείνει πίσω.
Ζώστηκε με εκρηκτικά, άναψε το φυτίλι και ρίχτηκε σε μια ενέδρα που η ίδια έστησε, μόνη της, σε έναν χρηματοδοτούμενο από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στρατό, πετώντας χειροβομβίδ(α)ες και ρίχνοντας με το καλάσνικοφ, με τελικό απολογισμό που επίσης δεν θα γίνει ποτέ γνωστός. 10 αναφέρουν κάποιοι. Τόσα πτώματα των φασιστών μπόρεσαν να περισυλλέξουν. 27 λένε κάποιοι άλλοι προσπαθώντας μέρες μετά να βγάλουν πόρισμα από τα όσα έβλεπαν μπροστά τους. Συν το τανκ. Το αχρήστεψε!

 
Η στιγμή της αυτοθυσίας της Αρίν Μιρκάν


Αυτή η έκρηξη θα άλλαζε τα πάντα. Το σώμα της Αρίν Μιρκάν ήταν στη γη, στον αέρα, μέσα στη φωτιά, ήταν η ίδια η φωτιά..

Η ιστορία της θα ακουστεί αμέσως σε όλο τον κουρδικό κόσμο αλλά και παραπέρα. Κάπου εκεί έμαθα και γω την Αρίν Μιρκάν. Όταν αργότερα έγινα μέρος αυτού του δίκαιου αγώνα, χρησιμοποίησα ως δικό μου όνομα τα δυο αρχικά του ονόματος και του επιθέτου της, προσπαθώντας να καταβάλω με αυτό τον τρόπο την ελάχιστη τιμή που μπορούσα στο πρόσωπό της εκ μέρους μου.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που χρησιμοποίησε το σώμα της σαν το ισχυρότερο όπλο που μπορούσε να διαθέσει, στην τριών εβδομάδων πολιορκία των Ισλαμιστών.
Αποτέλεσε έμπνευση για χιλιάδες Κούρδους, που με το άκουσμα της ηρωικής αυτής πράξης πλαισίωσαν ακόμα πιο μαζικά την αντίσταση. Ερχόμενοι σε ορδές από την Τουρκία, το Μπασούρ, τη Ροζιλάτ, κι άλλοι Κούρδοι από τη Ροζάβα αλλά και διεθνείς εθελοντές. Όχι μαχητές, άνθρωποι που ποτέ τους ίσως δεν είχαν πιάσει όπλο. Άντρες, γυναίκες, γέροντες και γερόντισσες, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, αναρχικοί, ουμανιστές και ονειροπόλοι.. Όλοι μαζί μια ανάσα και ένα βήμα από τη νίκη ή το θάνατο.
Οι συμμορίτες του Ισλαμικού Κράτους έμελλε να μπουν στην πόλη εκείνη την μέρα, αλλά η θυσία της Αρίν Μιρκάν, είχε ήδη κρίνει την έκβαση της μάχης. Μόλις λίγες μέρες μετά υποχωρούν και αποχωρούν από την πόλη του Κομπάνε.

Η θυσία μιας γυναίκας λίγο μετά τα 20 της χρόνια, μιας κόρης, αδερφής και ίσως μάνας σε μια περιοχή που η γυναίκα δεν γνώρισε ποτέ ίση μεταχείριση με τον άντρα, ιστορικά, δέσμια της χειρότερης μορφής πατριαρχικής καταπίεσης, έμελλε να κρίνει μια από τις πιο τραγικές και συνάμα ηρωικές πράξεις ενός θεάτρου του παραλόγου που ακόμα να τελειώσει.

 
Άγαλμα προς τιμήν της Αρίν Μιρκάν στην πόλη Σουλεϊμάνι,
στο Ιρακινό Κουρδιστάν


Τα συμφέροντα των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και όσων περιμένουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, συγκρούονται στα εδάφη της Συρίας.
Η Αρίν Μιρκάν όμως, δεν θυσιάστηκε για κανέναν από αυτούς. Θυσιάστηκε για τους συντρόφους της, για τον δίκαιο αυτό αγώνα. Για τις ΑΠΟ-ίστικες ιδέες της. Για να μπορεί ο λαός της να μιλάει τη γλώσσα του, να χορεύει τους χορούς του, να φοράει τις παραδοσιακές στολές του χωρίς να φοβάται να κυκλοφορήσει, να ζει με τους ανθρώπους του στη γη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Για να μην είναι δέσμια καμία γυναίκα σε οποιαδήποτε πατριαρχικά δεσμά.

Η Αρίν Μιρκάν έπεσε για την Ελευθερία!


ŞEHİD NAMIRIN!

Άρης Α. Μ.
1.2.2017