Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ένας ζωντανός Ήρωας διεκδικεί ανάσα - Γ. Β. Παρχαρίδης

                   

Ο Γιάννης Βασίλης Παρχαρίδης, ή όπως γεννήθηκε Ιμπραήμ Γιαϊλαλί, ζητάει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, μετά απο πάνω απο δυο χρόνια φυλάκισης απο τους Κούρδους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και πάνω απο ενάμιση χρόνο φυλάκισης απο το Τούρκικο κράτος.


Γιάννης Βασίλης Παρχαρίδης ( Ιμπραήμ Γιαϊλαλί)



Η ιστορία του..

Γεννήθηκε στον Πόντο, σε ένα χωριό της Σαμψούντας. Στα 17 του κατετάγει εθελοντικά στον Τούρκικο στρατό για να πολεμήσει τους Κούρδους του PKK. Είχε γαλουχηθεί με την κυρίαρχη τούρκικη αντίληψη, αυτήν του κεμαλισμού και του τουρκισμού. Μια εθνικιστική αντίληψη που θεωρεί εχθρούς όσους στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν είναι Τούρκοι ή μουσουλμάνοι.

Σε μια μάχη με τους Κούρδους αντάρτες, τραυματίζεται και πιάνεται αιχμάλωτος. Οι Κούρδοι για να του δείξουν πως πολεμάει τους λάθους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ως μέθοδο την αλήθεια, τον γαλουχούν σε φιλειρηνικές ιδέες, ενώ παράλληλα μαθαίνει πως ο ίδιος δεν είναι Τούρκος, αλλά Πόντιος.

Οι 34 δολοφονημένοι στο Ρομπόσκι
Η μεταστροφή του ξεκίνησε τον όγδοο μήνα της φυλάκισής του και 19 μήνες αργότερα απελευθερώνεται απο τους Κούρδους αντάρτες. Περνάει απο δίκη απο το τούρκικο κράτος και μπαίνει για τρισιμιση μήνες στη φυλακή. Αφού απελευθερώνεται και απο κει, εντάσσεται στο φιλοκουρδικό κόμμα του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) και αρχίζει να κυρήττει ενάντια στον κεμαλισμό, τον τουρκισμό, τον πόλεμο, και προβάλλοντας το ζήτημα της σφαγής των Ποντίων, των Ασσύριων και των Αρμένιων, ώστε να αναγνωριστεί απο το τούρκικο κράτος. Παράλληλα εγκαθείσταται με τη σύντροφό του Μεράλ Γκεϊλανί στο χωριό Ρομπόσκι, κοντά στα Ιρακινά σύνορα, δίνοντας αγώνα για να αναδείξει την σφαγή. Εκεί, το 2011 η τούρκικη αεροπορία βομβάρδισε 40 άτομα απο τα οι οποία σκότωσε τα 34, που ήταν κυρίως ανήλικοι. Η δικαιολογία ήταν πως τους πέρασαν για αντάρτες του PKK.

Ο Γιάννης Βασίλης θα εκδιωχθεί για όλα αυτά, με την κατηγορία της παρακίνησης για τρομοκρατία, αφού στηρίζει τον κουρδικό αγώνα, της προσβολής του πρωθυπουργού (Ερντογάν), αφού η επίθεση στο Ρομπόσκι έγινε επι πρωθυπουργίας του, αλλά και προσβολής ως προς τον Κεμάλ Ατατούρκ, σχετικά με την σφαγή των λαών της Τουρκίας.

Θα προφυλακιστεί και θα βασανιστεί τον Απρίλη του 2017 και θα φεθεί ξανά 15 μήνες αργότερα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του τον Φλεβάρη του 2019. Για τους ίδιους λόγους φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα και η σύντροφός του.


Μνημείο για τη σφαγή του Ρομπόσκι στο Αμέντ (Ντιγιάρμπακιρ)

Τι διεκδικεί..

Υπό άγνωστες συνθήκες και με μια βάρκα απο στον Έβρο, πριν λίγες εβδομάδες πέρασε στην Ελλάδα ώστε να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αφού η ζωή του διατρέχει άμεσο κίνδυνο στην Τουρκία.

Αναμένουμε και στεκόμαστε δίπλα του μέχρι την παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Διαδίδουμε την ιστορία του, ως ένα σημείο στάσης για τους ανθρώπους που όταν είδαν μια καλύτερη προοπτική για αυτόν τον κόσμο, άλλαξαν τα πάντα γύρω τους.

Δικαίωση για τον Γιάννη Βασίλη Παρχαρίδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου